Скопие: В ЕС ще влезем като македонци, които говорят македонски език

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d181d0bad0bed0bfd0b8d0b5 d0b2 d0b5d181 d189d0b5 d0b2d0bbd0b5d0b7d0b5d0bc d0bad0b0d182d0be d0bcd0b0d0bad0b5d0b4d0bed0bdd186d0b8 d0ba

Португалският поглед се базира на преговорната рамка, предложена от Еврокомисията – параграфът около македонския език да остане така, както е формулиран – македонският език и предвидената унилатерална (едностранна – б.р.) изява на България в едно на тяхната позиция. Това заяви македонският вицепремиер по европейските въпроси Никола Димитров.

По отношение на изявлението на португалския държавен секретар по европейските въпроси Ана Паула Закария, Димитров каза, че вчера са имали много контакти с Лисабон и с представители на Португалия, т.е. португалското председателство, че те, по думите му, били казали че: "изявлението абсолютно не отразява позицията на Лисабон, която остава в съответствие с португалското предложение и в това отношение е изразено съжаление".

Припомняме, Ана Паула Закария заяви, че Португалия е разбрала българската гледна точка по спора с РС Македония. България не може да одобри неизпълнението на Договора за добросъседство от страна на РС Македония, опитите за кражба на българската история, отричане, че македонският език е основан на българския и е съставен през 1945 г. и затова наложи временно вето на началото на европреговорите на РС Македония, но даде зелена светлина за Албания.

"Въпросът за македонският език за нас е ключов", каза Димитров. Нито имаме мандат да мислим за преговори. В Европа ще влезем като македонци, които говорят македонски език и държим на правото си да браним своето достойнство без разлика на каквито и да са изявления – днес или в бъдеще. За мен лично това беше доста неприятно изказване, каза Димитров, отговаряйки на новинарски питания на днешната пресконференция, посветена на Националната програма при гласуване на правото на Европейския съюз.

Запитан каква ще бъде реакцията на това изказване, Димитров каза, че обществеността често има някакъв вид объркване по отношение на дипломатическите реакции, когато имаме такива поводи.

Вчера на няколко нива лично разговарях с Лисабон, Министерството на външните работи, а също и с министъра на външните работи Бухар Османи. Какво е важно в дипломатическата комуникация, запита Димитров. Важно е да изразите ясно позицията си, да изразите недоволство, да изразите протест. Всичко това беше направено няколко пъти вчера.

Това, което получихме, което беше потвърдено, наред с други неща, от краткото изявление на португалския посланик, който не отговаря за нас в Белград, дадено, ако не ме лъже паметта за Deutsche Welle вчера вечерта. Според него Португалия никога няма да направи нещо, което би навредило намиране на решение, остава твърдо в предложението си и не възнамерява да влезе в съществен дебат по културни въпроси, проблеми на идентичността и т.н.

Той повтори позицията на правителството, че македонският език е една от основните характеристики на идентичността на македонския народ, международно призната и кодифицирана със своите уникални специфики и вписана в личната карта на Северна Македония при ООН. Македонският език е израз на неотменното право на македонския народ на самоопределение и достойнство, според Димитров.

По думите му в проекта на рамка за преговори, издаден от Европейската комисия има параграф, според който цялото европейско законодателство ще бъде преведено на македонски език и че страната ще трябва да има достатъчен брой преводачи по време на членството. Ние досега имаме преведени около 80 хиляди страници от европейското законодателство, превеждат се още 16 хил. страници и се работят няколко хиляди нови страници преводи, допълни Димитров.

Припомняме, България потвърди позицията си относно европейската перспектива на Северна Македония по време на редовното заседание на Съвета "Общи въпроси"в Люксембург.

На 11 юни 2021 г. след последната среща на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси с Република Северна Македония, председателят ѝ от българска страна проф. Ангел Димитров обяви пореден провал. "Последните часове показаха, че трудно можем да постигнем разбирателство за текст за Гоце Делчев", заяви Ангел Димитров.

Като цяло негативните констатации за провал се повтарят след всяка една от срещите, като разговорите бяха прекъснати преди изборите в Република Северна Македония, състояли се миналата година. Едновременно с това от страна и на управляващи, и на опозиция в Северна Македония бяха изказани редица надежди след смяната на властта у нас да настъпи обрат в позицията ни и ветото, наложено от България, върху преговорната рамка за еврочленство на РСМ и Албания да падне.

Паралелно с това опитите за влияние от страна на редица страни членки на ЕС се увеличават, като за започване на преговорите се изказа и германският външен министър Хайко Маас на виртуална среща на външния министър на Берлинския процес.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Дончева: Служебното правителство прави каквото трябва за измитане на модела ГЕРБ

0 (0) „Като генерална линия служебното правителство прави каквото трябва за измитане на модела ГЕРБ, за изваждане на лалугерите от дупките и за промени, които са необходими. Това коментира Татяна Дончев от „Изправи се! Мутри, вън!“ в предаването „Лице в лице“. Според нея работата на кабинета се затруднява от няколко […]
d0b4d0bed0bdd187d0b5d0b2d0b0 d181d0bbd183d0b6d0b5d0b1d0bdd0bed182d0be d0bfd180d0b0d0b2d0b8d182d0b5d0bbd181d182d0b2d0be d0bfd180d0b0

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.