След Брекзит: Лондон пак иска да преговаря, Брюксел отказва

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d181d0bbd0b5d0b4 d0b1d180d0b5d0bad0b7d0b8d182 d0bbd0bed0bdd0b4d0bed0bd d0bfd0b0d0ba d0b8d181d0bad0b0 d0b4d0b0 d0bfd180d0b5d0b3d0bed0b2

С искането си за предоговаряне на Северноирландския протокол Великобритания тръгва на нова конфронтация с Брюксел. Британското правителство настоява протоколът временно да бъде денонсиран. „Не можем да продължаваме така", заяви Дейвид Фрост – министърът, отговарящ за Брекзит. Сред проблемите, които създава постигнатият компромис, той посочи: растящо социално напрежение в Северна Ирландия, все по-малко стоки (над 200 фирми вече не доставят за Северна Ирландия), изключително голяма бюрокрация.

По думите на шефа на търговската верига „Marks & Spencer" Арчи Норман, проблемите с транспортирането на стоки до Северна Ирландия наистина са сериозни: „Да вземем например един сандвич. Той може да съдържа майонеза, масло, месо. По правило всеки сандвич трябва да отговаря на изискванията на три здравни сертификата и ние изпълняваме това изцяло. Но се натъкваме на големи транспортни забавяния – може да са шест часа, но по-често са 24 до 48 часа. Това означава, че голямата част от товара се налага да бъде унищожена".

ЕС е твърдо против

Отговорът на Брюксел не закъсня: заместник-председателят на ЕК Марош Шефчович отхвърли възможността за предоговаряне. Европейският съюз е готов да продължи диалога и да намери „иновативни решения" с Лондон, но това трябва да се случи само в рамките на Северноирландския протокол, заяви той и подчерта дебело, че трудно постигнатите договорености са били ратифицирани от британския парламент. Министър Фрост настоява за бързо постигане на споразумение за мораториум. Необходими били допълнителни договори за постигане на „нов баланс" в Северноирландския протокол. Временната отмяна на правилата би създала предпоставки за „разрешаването на проблемите като цяло", а не за разрешаването на всяка криза поотделно, допълни отговарящият за Северна Ирландия държавен секретар Брандън Луис.

Лондон иска удължаване на преходните правила

Протоколът предвижда да не се въвежда никакъв митнически контрол между британската провинция Северна Ирландия и членката на ЕС Ирландия – контролът да се осъществява между Великобритания и Северна Ирландия. Сега британското правителство иска, наред с другото разхлабване на контрола, удължаване на преходните правила за определени стоки. Приложението на Северноирландския протокол от месеци е източник на спорове между Великобритания и ЕС. ЕС вече се съгласи с удължаване на извънредните правила за митническия контрол на месните продукти с три месеца – до 30-и септември.

Членката на ЕС Ирландия призова да се прояви реализъм и на свой ред ясно отхвърли исканията на Великобритания. Северноирландският протокол е бил договорен съвместно от Лондон и Брюксел и би трябвало съвместно и да се прилага, каза външният министър Саймън Коуни. Юнионистите в Северна Ирландия отправят критики към протокола най-вече заради това, че чрез него де факто се създава морска граница между Северна Ирландия и останалата част от Великобритания. Те се опасяват, че така може да се отвори пътят за повторното обединение на Северна Ирландия и Ирландия. От друга страна митническата граница между Северна Ирландия и Република Ирландия би могла да постави под заплаха споразумението от 1998-а година, с който бе сложен край на кървавия северноирландски конфликт.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

9 знака, че сте срещнали сродната си душа в секса

0 (0) Въпреки че в една връзка сексът не е всичко, ако в спалнята нещата не ни удовлетворяват, рано или късно ще започнат да се отразяват на взаимоотношенията ни. Както можем да срещнем своята сродна душа, може в живота ни да се появи и партньор, който да се окаже сексуалната […]
9 d0b7d0bdd0b0d0bad0b0 d187d0b5 d181d182d0b5 d181d180d0b5d189d0bdd0b0d0bbd0b8 d181d180d0bed0b4d0bdd0b0d182d0b0 d181d0b8 d0b4d183d188

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.