Четири категории на ужаса: Защо месото в Германия е евтино?

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d187d0b5d182d0b8d180d0b8 d0bad0b0d182d0b5d0b3d0bed180d0b8d0b8 d0bdd0b0 d183d0b6d0b0d181d0b0 d0b7d0b0d189d0be d0bcd0b5d181d0bed182d0be

Преди дни от веригата АЛДИ съобщиха, че смятат да спрат продажбите на най-евтиното месо от животни, които по правило се отглеждат в лоши условия. Защитници на животните отдавна критикуват ниските цени и качеството на грижата за животните. В бъдеще е предвидено на опаковките с месо в дискаунтъра да е отбелязано в какви условия са отгледани животните, от които е съответното месо.

Спорно е обаче доколко новите мерки ще доведат до някаква съществена промяна. И докато от „Грийнпийс“ хвалят новите мерки, от Организацията за защита на животните „Peta“ ги определят като недостатъчни. През 2019 година търговците на храни в Германия се споразумяха около четиристепенна категоризация, с която се обозначават условията на отглеждане на животните.

Четири категории с минимални разлики

Първата категория е най-ниската и означава, че животните са били отглеждани при най-минимални стандарти. За свиневъдните ферми това означава, че всяко животно там трябва да разполага с поне 0,75 кв.м. площ. Във втора категория животните имат малко повече свободно пространство – по около 0,83 кв.метра, а пилетата и пуйките се отглеждат не върху каменния под, както е в първа категория, а върху слама. Но и в двата случая става въпрос за животни, които се отглеждат в затворено пространство без свободен излаз.

В трета категория животните също не могат да излизат навън, но поне се намират в помещения, до които има приток на чист въздух. „Дори в най-добрата – четвърта – категория подобренията са всъщност незначителни“, критикува Лиза Кайнц от организацията „Peta“. „Естествените потребности на животните са съвсем различни, обикновено те се нуждаят от стотици квадратни метра площ и нито едно промишлено предприятие, което иска да е рентабилно, де факто не осигурява такива условия“, казва тя за ДВ.

Ужасяващи условия

Сегашните условия на отглеждане в индустриализираното животновъдство нямат нищо общо с потребностите на самите животни – затова те страдат от множество заболявания, предизвикани от катастрофалните условия. Често пъти те вегетират върху решетки, поставени на каменния под, при изкуствена светлина и наблъскани между различни ограничителни прегради.

„На практика тези животни живеят направо върху изпражненията и собствената си урина“, казва Лиза Кайнц. Дискаунт-веригата за хранителни стоки АЛДИ има магазини в много страни, включително в САЩ. Но засега отказът от евтино месо (от категориите 1 и 2) ще важи само за магазинната мрежа в Германия, научи ДВ от концерна. Конкретно за клиентите новите мерки означават, че месото ще поскъпне. От концерна обаче уверяват, че няма да вдигат цените на месото от трета и четвърта категория.

Автор: Щефани Хьопнер

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

 7 Видяно,  1 Днес

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Разкрита е голяма наркооранжерия в Троян

0 (0) Голяма наркооранжерия за отглеждане на канабис беше разкрита днес в Троян, в стопански помещения на бивш завод. Задържани са и трима души с обвинения за производство с цел разпространение на наркотични вещества Това е осмата разкрита наркооранжерия за отглеждане и производство на канабис за последната година, на територията […]
d180d0b0d0b7d0bad180d0b8d182d0b0 d0b5 d0b3d0bed0bbd18fd0bcd0b0 d0bdd0b0d180d0bad0bed0bed180d0b0d0bdd0b6d0b5d180d0b8d18f d0b2 d182d180

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.