Шефът на МИ6: Китай, Русия и Иран са водещите заплахи

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d188d0b5d184d18ad182 d0bdd0b0 d0bcd0b86 d0bad0b8d182d0b0d0b9 d180d183d181d0b8d18f d0b8 d0b8d180d0b0d0bd d181d0b0 d0b2d0bed0b4d0b5d189

Китай, Русия и Иран представляват три от най-големите заплахи за Обединеното кралство в един бързо променящ се, нестабилен свят, каза във вторник ръководителят на британската агенция за външно разузнаване, съобщава АП.

Шефът на МИ6 Ричард Мур каза, че трите държави и международният тероризъм съставляват проблемите за сигурността, "голямата четворка", пред които са изправени британските шпиони.

В първата си публична реч, откакто стана ръководител на Тайната разузнавателна служба, известна още като MI6, през октомври 2020 г., Мур каза, че Китай е "единственият най-голям приоритет" на разузнавателната агенция, тъй като ръководството на страната все повече подкрепя "смели и решителни действия" за поддържане на своите интереси.

Наричайки Китай "авторитарна държава с различни ценности от нашите", той каза, че Пекин провежда "широкомащабни шпионски операции" срещу Обединеното кралство и неговите съюзници, опитва се да "изкриви обществения дискурс и вземането на политически решения" и изнася технология, която позволява "мрежа от авторитарен контрол" по целия свят.

Мур каза, че Обединеното кралство също продължава "да е изправено пред остра заплаха от Русия". Той каза, че Москва е спонсорирала опити за убийство, като отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал в Англия през 2018 г., засилва кибератаки и опити за намеса в демократичните процеси на други страни.

"Ние и нашите съюзници и партньори трябва да се противопоставим и да възпираме руската дейност, която противоречи на международната система, основана на правила", каза шефът на MI6.

Мур каза, че Иран също представлява голяма заплаха и използва политическата и войнствена групировка Хизбула – "държава в държава" – за подхранване на политически сътресения в съседните страни.

Той твърди, че британските шпиони трябва да се откажат от част от дълбоко вкоренената си секретност и да потърсят помощ от технологични фирми, за да спечелят надпреварата във въоръжаването в киберсигурността, която дава на враждебните страни и групи още повече капацитет.

Мур, изказвайки се в Международния институт за стратегически изследвания в Лондон, каза, че разрушителният потенциал на изкуствения интелект и други бързо развиващи се технологии означава, че шпионската агенция трябва "да стане по-отворена, за да остане в тайна" в свят на дестабилизиращи технологични промени.

"Според някои оценки може да изпитаме повече технологичен напредък през следващите 10 години, отколкото през миналия век, с разрушително въздействие, равно на индустриалната революция", каза той. "Като общество все още трябва да рационализираме този остър факт и потенциалното му въздействие върху глобалната геополитика".

"Нашите противници наливат пари и амбиции в овладяването на изкуствения интелект, квантовите изчисления и синтетична биология, защото знаят, че овладяването на тези технологии ще им даде лост", каза Мур.

За да бъде в крак, той каза, че британските шпиони "сега търсят партньорства с технологичната общност, за да помогнат за разработването на технологии от световна класа за решаване на най-големите ни проблеми с мисията".

"За разлика от Q във филмите за Бонд, ние не можем да направим всичко", добави Мур, визирайки измисления създател на джаджи в филмите за 007.

Мур каза, че работата с частния сектор е "огромна промяна" за организация, заплетена в тайна. До 1992 г. британското правителство отказва да потвърди съществуването на MI6. Организацията постепенно става по-отворена през последните години, дори позволява публикуване на разрешена история – макар че тя стига само до 1949 г.

MI6 започна публично да назовава своя шеф, който използва кодовото име C, през 90-те години на миналия век, а Мур е първият ръководител на службата с акаунт в Twitter.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Пускат „Ечемишка” и "Траянови врата" преди празниците

0 (0) Пускат тунел „Ечемишка" преди празниците. Такава цел са си поставили от АПИ, стана ясно на брифинг на МРРБ. В момента тръбата на тунела в посока София е в ремонт, а движението се извършва в платното за Варна. „Подобна е ситуацията в тунел „Троянови врата". Тунелът беше в ужасно […]
d0bfd183d181d0bad0b0d182 d0b5d187d0b5d0bcd0b8d188d0bad0b0 d0b8 d182d180d0b0d18fd0bdd0bed0b2d0b8 d0b2d180d0b0d182d0b0 d0bf

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.