Ще поскъпне любимата напитка на Германия

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d189d0b5 d0bfd0bed181d0bad18ad0bfd0bdd0b5 d0bbd18ed0b1d0b8d0bcd0b0d182d0b0 d0bdd0b0d0bfd0b8d182d0bad0b0 d0bdd0b0 d0b3d0b5d180d0bcd0b0

За Германия често се говори като за "страната на бирата". Но милионите почитатели на тази напитка в страната скоро ще трябва да я преглъщат на по-високи цени. От идната пролет цените на бирата както в търговската мрежа, така и в заведенията, ще бъдат увеличени чувствително, оповестиха три от най-големите пивоварни – "Радебергер", "Кромбахер" и "Велтинс".

Поне снабдяването е подсигурено

Говорител на "Велтинс" припомни, че през изминалите три години само цените на електроенергията са се увеличили със 150 процента и обясни, че това увеличение вече няма как да се компенсира. От "Кромбахер" пък добавиха, че последното увеличение на цените на бирата е било преди цели три години. Изпълнителният директор на Германския съюз на пивоварите Холгер Айхеле също бие тревога, че производителите са тежко засегнати от дефицита и оскъпяването на отделните съставки и суровини. "По няколко показатели разходите в бранша нараснаха толкова много, че ако не днес, то утре неизбежо ще се отразят на цените", каза Айхеле.

Съюзът на пивоварите с нарастваща тревога наблюдава ценовите скокове на определени суровини, най-вече на пивоварния ечемик, добави той. "Тази година той поскъпна с 50 процента", уточни Айхеле. От пивоварния ечемик се прави малц, а тази процедура изисква много енергия. "Колкото повече растат цените на енергоносителите, толкова повече поскъпва и малцът", отбеляза изпълнителният директор. Все пак за любителите на бирата има и една добра новина: "Снабдяването поне е подсигурено".

Под ударите на пандемията

Пивоварите твърдят, че от началото на пандемията цените на бирата вървят надолу. Според тях търговците пускали бира на изкуствено намалени цени, за да примамят клиенти в магазините си в месеците на най-строги пандемични ограничения. И в момента често можете да купите в магазина каса бира на промоция на цени от около 10 евро. А това означава, че повече от 20 години цената остава една и съща – във времената на германската марка каса качествена бира на промоция струваше 19,99 марки. Освен всичко друго, по време на пандемията германците сякаш изгубиха интерес към бирата – консумацията спадна до равнищата отпреди обединението на Германия. През първата половина на тази година оборотът се сви с пет процента и достигна историческото дъно от 3,3 милиарда литра, съобщи Федералната статистическа служба. И това е съвсем логично: приходите на пивоварите от продажбите на бира в заведенията и на различни масови мероприятия намаляха рязко. Единственият лъч светлина идва от ръста на продажбите на бутилирана бира в магазините, но от този ръст печелят само няколко големи пивоварни.

Все пак има и надежда

Специализираното издание "GetränkeNews" прогнозира, че производителите ще се опитат да се договорят с бирариите и другите заведения цената на халба бира да се покачи с 30-50 евроцента. В търговската мрежа цената на каса бира вероятно ще се качи с едно евро. Познавачите на пазара смятат, че останалите пивовари ще последват примера на трите големи фирми и също ще вдигнат цените. Опитът показва, че когато големите производители тръгнат нагоре с цените, малките местни пивовари, включително и производителите на локални бири като "Кьолш" или "Вайсбир", в определен момент също вдигат цените. През пролетта на 2022-а година бирата ще поскъпне в цялата Германия, категорични са експертите.

Любителите на бирата все пак получават известна отсрочка. "Радебергер" ще започне да вдига цените по заведенията през февруари, а в търговската мрежа – чак през май. Продуктите на "Кромбахер" и "Велтинс" ще поскъпнат през април. Но надеждата, че на фона на острата конкуренция в бранша някои пивовари могат все пак да запазят досегашните цени, не е угаснала окончателно. Наздраве!

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Манолова: Заставаме зад АЕЦ "Белене" и още един блок на АЕЦ "Козлодуй"

0 (0) От „Изправи се.БГ“ стоим зад изграждането на АЕЦ "Белене" и зад изграждането на още един блок на АЕЦ "Козлодуй". Държавата може да си позволи да участва и в двата проекта. Това ще е наш приоритет и в следващото Народно събрание. Ще се борим и за това да влезе […]
d0bcd0b0d0bdd0bed0bbd0bed0b2d0b0 d0b7d0b0d181d182d0b0d0b2d0b0d0bcd0b5 d0b7d0b0d0b4 d0b0d0b5d186 d0b1d0b5d0bbd0b5d0bdd0b5 d0b8 d0be

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.