Арменският премиер е подписал „болезнено“ споразумение с Азербайджан и Русия

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b0d180d0bcd0b5d0bdd181d0bad0b8d18fd182 d0bfd180d0b5d0bcd0b8d0b5d180 d0b5 d0bfd0bed0b4d0bfd0b8d181d0b0d0bb d0b1d0bed0bbd0b5d0b7d0bd

Арменският премиер Никол Пашинян заяви, че е подписал споразумение с президентите на Русия и Азербайджан Владимир Путин и Илхам Алиев за прекратяване на бойните действия в Нагорни Карабах, предаде БНР.

Според съобщението, публикувано във Фейсбук страницата на премиера, текстът на документа е "невероятно болезнен за мен лично и за нашия народ". Пашинян пояснява, че е взел решението на базата на задълбочен анализ на военната ситуация и оценките на хората, които са запознати в най-голяма степен с нея. Той определя тази стъпка като най-добрата при дадените обстоятелства и отбелязва, че прекратяването на бойните действия не е победа, но не е и поражение. Арменският премиер съобщава още, че в следващите дни ще направи обръщение към народа.

Малко по-късно протестиращи нахлуха в сграда на правителството в столицата Ереван, съобщава ТАСС. Според агенцията хората трошат вратите на кабинетите, има и изпочупени мебели. В същото време на площада пред зданието са се събраха няколко хиляди души. Чуха се и призиви недоволните да се отправят към резиденцията на премиера. Някои от недоволните нахлуха и в заседателната зала на парламента. Според руския президент Владимир Путин договореностите ще създадат условия за дългосрочно и пълно решаване на кризата в Нагорни Карабах в интерес и на двата народа.

Путин обясни какви са условията в документа, като посочи, че в района ще бъдат изпратени руски миротворци: "Разселените лица и бежанците ще се върнат на територията на Нагорни Карабах и прилежащите райони под контрола на Върховния комисар на ООН по бежанците. Ще има размяна на военнопленници и други задържани, както и на тела на загинали. Ще бъдат разблокирани всички икономически и транспортни връзки в региона, като контролът на транспорта ще се осъществява и при съдействието на органите на руската гранична служба."

Колегата му от Азербайджан Илхам Алиев заяви, че споразумението отговаря на интересите на арменския и азербайджанския народ. Той каза, че в района ще бъде създаден миротворчески център за контрол на примирието и допълни: "Една от точките в днешното споразумение е съвместната миротворческа мисия на Русия и Турция, още повече, че ние създаваме съвършено нов формат на взаимодействие в региона не само в рамките на решаването на конфликта, но и като бъдещо развитие." Междувременно от руското министерство на отбраната съобщиха, че Москва изпраща близо 2 хиляди миротворци и 470 единици техника в района на Нагорни Карабах.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Брокери предлагат застраховка "COVID-19"

0 (0) И у нас вече има специализирана застраховка за COVID-19. Много от работодателите са застраховали своите служители, но ако това не се е случило във вашата фирма или сте безработен, може да си направите индивидуална такава, съобщава БНТ. След бума на пътуванията през лятото, когато се търсиха застраховки, с […]
d0b1d180d0bed0bad0b5d180d0b8 d0bfd180d0b5d0b4d0bbd0b0d0b3d0b0d182 d0b7d0b0d181d182d180d0b0d185d0bed0b2d0bad0b0 covid 19

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.