Германия иска затваряне на ски курортите в ЕС до януари

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b3d0b5d180d0bcd0b0d0bdd0b8d18f d0b8d181d0bad0b0 d0b7d0b0d182d0b2d0b0d180d18fd0bdd0b5 d0bdd0b0 d181d0bad0b8 d0bad183d180d0bed180d182

Германия се стреми към постигане на споразумение в Европейския съюз ски курортите да бъдат затворени до началото на януари с цел да се ограничи разпространяването на коронавируса, съобщи Би Би Си. Същевременно германските лидери решиха да удължат до 20 декември ограничителните мерки, които действат от 2 ноември.

„Ще го кажа открито – няма да бъде лесно, но ще се опитаме“, каза канцлерът Ангела Меркел късно в сряда след разговор с премиерите на провинциите, визирайки евентуална сделка за ски курортите

Някои от ранните огнища на разпространение на заразата в Европа бяха ски курорти, което допринесе за разпространяване на заразата по континента, отбелязва Би Би Си.

Италианският премиер Джузепе Конте вече подкрепи отлагането на старта на ски сезона, но подчерта необходимостта от европейско решение.

„Ако Италия реши да затвори всички ски курорти, без подкрепа от Франция, Австрия и други страни, тогава италианските туристи биха поели риска да отидат в чужбина и да пренесат зараза вкъщи при връщането си“, каза Конте по-рано тази седмица.

Мнозина италианци поемат към заснежените склонове за Коледа и Нова година. А този период е важна част от местната икономика на районите със ски курорти в Европа.

Президентът на Франция Еманюел Макрон даде да се разбере, че ски курортите във Франция ще останат затворени до Нова година.

Но Австрия изрази безпокойство от план за затварянето им в целия ЕС, като финансовият министър Гернот Блюмел каза, че ако Евросъюзът принуди ски районите да останат затворени, „това ще трябва да бъде платено“. Компенсациите биха възлизали на милиарди евро.

Швейцария, която не е членка на ЕС, вече отвори курортите си, за разлика от другите алпийски страни. Така че скиорите, които не могат да отидат в съседките ѝ, могат да прекарат зимните си отпуски там.

Ски лифтовете работят, като се изисква носене на маски, което предизвика критики от пратеника на Световната здравна организация Дейвид Набаро: „Когато индексът на инфектиране намалее, а той ще намалее, тогава ще сме свободни, колкото си искаме. Но точно сега да се отварят ски курортите? При какви условия?“

Удължаване на мерките в Германия до 20 декември

Меркел съобщи пред журналисти в Берлин още, че Германия ще удължи до 20 декември ограничителните мерки, наложени по-рано този месец с цел забавяне на разпространението на коронавируса.

„Експоненциалното нарастване на броя на инфекциите бе спряно, стръмната крива бе изравнена“, каза тя след преговори с премиерите на федералните провинции на Германия.

„Но броят на инфекциите остава на равнище, което е твърде високо. Ситуацията не ни позволява да отменим мерките“, добави тя пред журналисти снощи.

За последното денонощие бяха регистрирани 22 268 нови инфекции (с тях общо стават 983 588), и 389 смъртни случая, с което общият брой на починалите от болестта достигна 15 160.

На срещата е било взето решение за задължително носене на маски във всички пешеходни зони, където има висока концентрация на хора, както и в центровете на градовете.

Сбирки до 10 души за коледните празници

От 1 декември влиза в сила забрана за събирания на повече от пет души. По коледните празници ще могат да се събират до 10 души, без да се броят децата.

От 2 ноември Германия е в карантинен режим. За най-малко един месец са затворени ресторанти, барове и други заведения за хранене. Храни и напитки се предлагат само с доставка. Не работят също театрите, кината и концертните зали, фитнес клубове, басейни, козметични студиа.

За разлика от карантината през пролетта сега детските градини и училищата, а също магазините и фризьорските салони, остават отворени. На обществени места могат да се срещат членове на максимум две домакинства. Нощуването в хотел е разрешено само при крайна необходимост.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Полицаи спасиха жена с коронавирус, оставена без лекарски грижи

0 (0) Двама полицаи спасиха жена с коронавирус, която била върната от столична поликлиника без преглед и без изследвания. Униформените се намесили в драмата и се погрижили тя да получи навременна помощ в друго лечебно заведение. Публикациите за постъпката им предизвикаха бурна реакция във фейсбук. Преди седмица заразената с COVID-19 […]
d0bfd0bed0bbd0b8d186d0b0d0b8 d181d0bfd0b0d181d0b8d185d0b0 d0b6d0b5d0bdd0b0 d181 d0bad0bed180d0bed0bdd0b0d0b2d0b8d180d183d181 d0bed181

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.