Песков допусна спиране на газа, ако не се плаща в рубли

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bfd0b5d181d0bad0bed0b2 d0b4d0bed0bfd183d181d0bdd0b0 d181d0bfd0b8d180d0b0d0bdd0b5 d0bdd0b0 d0b3d0b0d0b7d0b0 d0b0d0bad0be d0bdd0b5 d181

Говорителят на президента на Русия Дмитрий Песков каза, че ако европейските страни откажат да плащат за руски газ в рубли, то Москва определено няма да доставя гориво безплатно. Той също така призна, че Русия ще започне да продава петрол в Югоизточна Азия, ако Европа откаже да купува руски суровини, цитира думите му руския вестник "Комерсант".

Песков каза, че все още не е ясно какви мерки ще предприеме Москва, ако Европа откаже да плаща газа в рубли. Според него обаче в този случай Русия определено няма да доставя газ за Европейския съюз безплатно. "Фактът, че няма да доставяме газ безплатно, е безспорен. Това може да се каже с абсолютна сигурност", каза той по време на пресконференция.

Дмитрий Песков добави още, че "падащите поръчки за петрол" от европейските купувачи ще бъдат компенсирани от продажбата на тази суровина в Югоизточна Азия. Той подчерта, че Европа не е единственият пазар за петрол.

По-рано руският президент Владимир Путин инструктира правителството, Централната банка и "Газпром" до 31 март да прехвърлят плащанията за газ с "неприятелски страни" в рубли. Подобно решение беше взето след заседание на правителството на 23 март. Европа заяви, че не вижда никаква възможност за себе си да плаща за газ в рубли.

На 22 март президентът на Русия обясни, че след като разплащанията на Русия с "неприятелските страни" преминат в рубли, чуждестранните потребители трябва да могат да извършват необходимите операции. Държавният глава подчерта, че бъдещите промени в газовите договори с "неприятелските държави" ще се отразят само на валутата на плащане – тя ще бъде променена на руската рубла. "Моля правителството да издаде съответната директива на "Газпром" за изменение на съществуващите договори. В същото време на всички чуждестранни потребители трябва да се даде възможност да извършват необходимите операции", нареди Путин.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви, че ЕС няма да позволи Русия да изнудва блока, използвайки енергоносителите и бе взето решение ЕК да преговаря централизирано с "Газпром" за доставка на газ до страните от общността, което се очаква да доведе до намаляване на цената на газа.

Засега не става ясно как точно "Газпром" ще промени валутата на плащане, след като тя е фиксирана в договорите с руския газов гигант. Много страни, включително и България заявиха, че нямат намерение да заплащат за доставения газ в рубли.

Министърът на енергетиката на България Александър Николов заяви, че досега не е постъпвало официално искане да плащаме доставките на газ в рубли. Ще намерим решение, какъвто и начин да поиска Русия за плащане. По думите му в сключения договор е записано, че изплащането става в долари или евро. България ще спазва решението на ЕС, ако Русия поиска плащане в рубли, допълни министърът.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Джони Деп отново загуби срещу Амбър Хърд

0 (0) Джони Деп претърпя неуспех в продължаващата си битка в съда, предявявайки иск за клевета на стойност 50 млн. долара срещу бившата си съпруга Амбър Хърд. Звездата от "Карибски пирати" Деп съди Хърд за клевета, след като през 2018 г. The Washington Post публикува нейно мнение, в което тя […]
d0b4d0b6d0bed0bdd0b8 d0b4d0b5d0bf d0bed182d0bdd0bed0b2d0be d0b7d0b0d0b3d183d0b1d0b8 d181d180d0b5d189d183 d0b0d0bcd0b1d18ad180 d185d18a

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.