Бързи мерки – така Тайван успя да се спаси от коронавируса

Coronavirus Outbreak
baner
Споделете тази статия с вашите приятели!
()

Тайван успя да се предпази от опасния коронавирус, въпреки близостта си до континентален Китай. В Китай заразените са над 80 000, а в Тайван – около 50, напомня Дойче веле. Това се дължи на мерките, предприети на острова.

baner-zdrave

Над 100 000 души – толкова са заразените по света с опасния Ковид-19 само два месеца и половина след избухването на епидемията в китайския град Ухан.

Новият коронавирус обаче сякаш подмина 23-милионния Тайван, въпреки че островът се намира относително близо до епицентъра на бедствието и поради това още през януари се прогнозираше, че Тайван ще е особено силно засегнат. И докато заразените в Китай вече са над 80 000, в Тайван техният брой остава около 50.

Бързата реакция на острова

Някои експерти отдават това на бързата реакция и ранната намеса на властите в Тайван. Д-р Джейсън Уанг, експерт по обществена здравна политика в Станфордския университет в САЩ, смята, че Тайван е разпознал отрано потенциалния мащаб на кризата, изпреварвайки епидемията: „След епидемията от ТОРС през 2002/03 година Тайван създаде Национален здравен команден център (НЗКЦ), което беше и един вид подготовка за следваща подобна криза“, казва той.

Business Here

След като случаите на коронавирус в континентален Китай започнаха да нарастват бързо, тайванското правителство наложи забрана за посещения от Китай, Хонконг и Макао. Още в самото начало бе наложена и забрана за износ на хирургически маски, за да бъдат съхранени запасите.

Освен това в Тайван се осъществява обмен на данни между здравните, митническите и имиграционните власти. „А това позволява лесно да се идентифицират съмнителните пациенти въз основа на историята на техните пътувания“, казва още експертът.

Тайванското правителство разработи и програма, която позволява на хората да съобщават историята на своите пътувания, както и симптомите на заболяване – чрез сканиране на специален QR-код още при пристигането си на острова. Въз основа на това пътуващите получават текстово съобщение, удостоверяващо тяхното здравословно състояние и позволяващо на митническите служители да концентрират вниманието и усилията си върху рисковите пътници.

„С помощта на новите технологии тайванското правителство успя да постигне много неща. Те позволяват на властите да класифицират хората адекватно според риска, както и да им осигурят подходяща помощ“, допълва д-р Уанг.

Тестове, които отнемат едва 20 минути?

Готовността на населението да спазва мерките на правителството също спомогна за ограничаване на разпространението на заразата. „Повечето тайванци не са забравили тежките изпитания, на които бяха подложени по време на епидемията от ТОРС преди години. И това сега се изразява в засилено чувство за отговорност“, казва д-р Чунхуей Чи, преподавател по обществено здраве в Орегонския университет в САЩ. Той добавя, че през последните няколко десетилетия Тайван е разширил значително медицинската развойна дейност и в момента изследователски екипи работят върху масовото производство на бързи тестове за диагностика на Ковид-19.

Миналата неделя един от тези екипи обяви, че е произвел антитела, откриващи протеина, който причинява коронавирус. Сега тяхната цел е да разработят нов бърз тест за откриване на заразата, който ще сведе времето за диагностициране до 20 минути.

източник: news.bg

Бързи мерки – така Тайван успя да се спаси от коронавируса 1

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели!
covid-19
Next Post

Стара Загора организира доставка на храни и лекарства за възрастни хора

() Община Стара Загора организира доставка по домовете на лекарства, храни и продукти от първа необходимост за нуждаещите се. На тел.: 0885 382 233 всеки ден от 9 до 17 часа могат да се обаждат самотноживеещи възрастни хора, болни или трудноподвижни, за да им се доставят необходимите храни и медикаменти. […]
9