Борис Джонсън се влоши, вкаран е в интензивното отделение

baner
Споделете тази статия с вашите приятели!
()
borisi

Британският премиер Борис Джонсън е преместен в интензивното отделение на болницата, където бе приет преди 24 часа, съобщи правителството.

baner-zdrave

Информацията е много оскъдна в началото, единствено се твърди, че той е в съзнание.

След като се припомня, че той е бил приет в „Сейнт Томас“ в Лондон, в съобщението се казва, че премиерът е помолил външния министър Доминик Рааб да го замества „където е необходимо“. Последното означава, че Рааб, който е и Първи държавен секретар, не поема временно поста на министър-председател.

Никой не бърза да спекулира за състоянието му, но коментарите са, че почти сигурно той вече е или ще бъде поставен на апарат за изкуствено дишане. Това е абсолютно непредвидимо заболяване и няма един сигурен модел за развитието му, коментира „Скай нюз“.

Какво предвижда британската Конституция, ако Джонсън не може да продължи да изпълнява задълженията си на премиер

Business Here

Британската конституция не дава ясен отговор на въпроса, който много британци си задават в момента: какво ще се случи, ако премиерът Борис Джонсън, който бе приет за изследвания в болница, след като прояви симптоми на коронавируса, няма да може да продължи да изпълнява задълженията си на премиер? 

Джонсън бе приет в болница в неделя, по думите му, за „рутинни изследвания“, след като продължава да се бори с кашлицата и високата температура вече десет дни, след като даде положителна проба за коронавирус. От офиса на премиера заявиха, че той ще продължи да ръководи правителството, както направи и след като на 27 март сам се постави под изолация на „Даунинг стрийт“ 10. От „Даунинг стрийт“ заявиха, че британският външен министър и първи министър Доминик Рааб ще замества Джонсън при необходимост. Рааб председателстваше днешното заседание на правителството, посветено на борбата с коронавируса, и ще продължи да председателства подобни заседания, докато Джонсън е в болница.

„Рааб формално трябва да замества Джонсън“, докато премиерът се завърне, заяви Пол Гудман, редактор на влиятелния в средите на Консервативната партия уебсайт ConservativeHome. Британската конституция обаче, която е сбор от стари и съдържащи противоречия помежду си прецеденти, не предлага ясен резервен план за заместване на действащия премиер. „Не сме се озовавали в подобна ситуация и преди не се е налагало да мислим по този въпрос от тази гледна точка“, каза пред Ройтерс Кейтрин Хадън, старши научен сътрудник в Института за управление, скоро след като Джонсън даде положителна проба за коронавирус, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Няма ясни правила за това какво да се предприеме, ако премиерът или друг високопоставен служител не може повече да изпълнява задълженията си. През юни 1953 г. тогавашният британски премиер Уинстън Чърчил получава удар, докато е на власт. Състоянието му е запазено в тайна толкова добре, че дори част от високопоставените министри не разбират за него. Чърчил изненадва лекарите, като се възстановява и продължава да изпълнява задълженията си. Той се завръща на „Даунинг стрийт“ два месеца след удара.

В по-скорошната британска история на премиера Тони Блеър на два пъти му се налага да се подложи на лечение заради проблеми със сърцето, като и двата пъти бързо се връща към изпълнението на служебните си задължения.
Боб Кърслейк, ръководител на държавната администрация в периода от януари 2012 до септември 2014 г., заяви пред „Скай нюз“ след новината за положителната проба на Джонсън, че правителствените служители трябва да знаят какво ще се случи, ако високопоставените министри няма да мога да изпълняват функциите си. Потенциалната загуба на координатора на политиките на правителството Майкъл Гоув би била сериозен удар, изтъкна Кърслейк.

Хадън от Института за управление обърна внимание, че някои правомощия се упражняват изключително от членовете на кабинета и възниква въпросът какво би се случило, ако тях ги няма. „Ако стигнем до етап, в който министрите не могат да изпълняват функциите си, възниква въпросът дали да не ги заместват младшите министри в министерствата им“, казва тя.

източник: novini.london

Борис Джонсън се влоши, вкаран е в интензивното отделение 1

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели!
covid-19
Next Post

Кризата ще прати нова вълна мигранти към ЕС, казва бивш шеф на МВФ

() Бившят шеф на МВФ Доминик Строс Кан прогнозира, че корона-рецесията ще прати нова имигрантска вълна от третия свят към Европа. От стария континент днес имаше някои добри новини. Белгия обяви, че почти е овладяла епидемията, а Австрия, Германия, Чехия и Дания – че ще започне да облекчават карантинните мерки. Испания за […]
мостът-на-въздишките-във-венеция