Франс прес: Българският премиер уволни правосъдния министър, за да спаси кожата си

baner
Споделете тази статия с вашите приятели!
()
Бойко-Борисов-Данаил-Кирилов-768x557

Премиерът на България Бойко Борисов уволни министъра на правосъдието, намиращ се под натиск, за да се опита да спре продължаващите със седмици протести, призоваващи за неговата собствена оставка.

baner-zdrave

Това твърди в публикация агенция Франс прес, припомняйки за продължаващите вече почти два месеца протести в София, блокирали централни булеварди и настояващи за оставката на Борисов и главения прокурор Иван Гешев заради „предполагаеми връзки със задкулисни олигарси“.

„50-годишният Данаил Кирилов попадна под обстрел като един от авторите на противоречиво предложение за нова Конституция, което до голяма степен бе критикувано от експерти и веднага отхвърлено от протестиращите“, информира агенцията.

„Проектът не е в посока на подобряване на отчетността на главния прокурор – въпрос, отдавна изтъкнат от български и международни наблюдатели, както и от Европейския съд за правата на човека като опитващ се да ограничи правата на президента“.

Агенцията изтъква, че Борисов вече уволни четирима министри в опит да успокои антикорупционните протестиращи и така да спаси кожата си. Очаква се парламентът да започне преглед на предложението за Конституция, когато есенната му сесия започне на 2 септември, като се очаква дебатите да отнемат месеци.

Business Here

 
Според публикацията, анализаторите са отхвърлили предложението като опит на Борисов да спечели време и да запази поста си до изтичането на настоящия му трети мандат през март 2021 г.

Източник: БГНЕС, onovini.eu

Франс прес: Българският премиер уволни правосъдния министър, за да спаси кожата си 1

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели!
covid-19
Next Post

Шефът на ЦИК подава оставка заради ГЕРБ

() Стефка Стоева предположи, че комисията ще бъде използвана като „необходимия грешник” на изборите, ако се провали машинният вот Стефка Стоева – председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК), внезапно обяви на днешното заседание на органа, че ще подаде оставка. Решението й идва само около половин година преди редовните парламентарни избори. […]
цик