Испанското издание “Ел Периодико”: “Разследване за пране на пари в Барселона сочи към премиера на България”

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

Испанското издание “Ел периодико” излиза днес със скандален репортаж под заглавие “Разследване за пране на пари в Барселона сочи към премиера на България”! Публикуваме без редакторска намеса оригиналния материал.

“Антикорупционната прокуратура разследва дали българският премиер Бойко Борисов е свързан със заговор за “международно пране на пари” с крайна дестинация в Барселона. Това е посочено от жалбата, която породи разследванията и в която има „признаци за истинност“, според заключенията на каталунската полиция. Фактите, според докладите на прокуратурата, „биха посочили съществуването на престъпна организация“.
Както жалбата, така и разследванията, до които “Ел периодико” е имал достъп, установяват, че бенефициентът на този предполагаем заговор ще бъде Борислава Йовчева, български ексмодел, чиято евентуална връзка с Борисов е под лупа. Йовчева и баща и, бивш електротехник, са били част от две компании със седалище в Барселона: Numin Invest SL и EMA BGS SL, които са получили над пет милиона евро от 2013 г.. Според запитванията тези суми идват от “физически лица, които не пребивават в Испания”.

На 20 март 2019 г. испанската прокуратура е получила сигнал жалба от българското сдружение БОЕЦ, в който се съобщава предполагаемият заговор. В сигнала се твърди, че Йовчева и семейството му живеят в луксозна вила заради предполагаемата и връзка с премиера.

Агенти от Централната зона за икономически престъпления наблюдаваха и заснеха вилата, която те определят като “много луксозно жилище”, разположено в жилищен район на Esplugues de Llobregat с “частна охрана и модерни системи за наблюдение”. Разследването установи, че имотът е закупен за три милиона евро през 2013 г. Къщата, с басейн, е на името на Numin Invest S.L, една от двете компании, които се разследват от каталунската полиция и прокуратурата.
Между януари и юни 2013 г. бившият модел беше единственият администратор на тази компания, която имаше капитал от 3000 евро. Оттогава тази длъжност е зает от баща и Георги Йовчев. Изследванията откриха съществуването на втора компания: EMA BGS SL, собственик на луксозен магазин за дрехи на Paseo de Gràcia. Тази компания е получила инжекции от поне 2 300 000 евро според Mossos от друга компания в данъчния рай на Кипър. EMA BGS SL, в която са участвали и бившият модел и баща и, е базирана във вилата, в която е живяло семейството.
Бащата е пребивавал и е регистриран в къщата, заедно със съпругата, дъщеря и внучката си, родени през 2012 г. Прокуратурата подчертава в своите доклади, че единственият законен настойник на детето е Борислава Йовчева. Документацията не съдържа друг родител.

Жалбата, която породи разследванията, показва, че българският държавен глава би имал сантиментална връзка с бившия модел. Той отрече в телевизионната мрежа Евроком. След като научи за разследването, открито в Барселона, на 13 февруари прокуратурата изпрати въпросник по случая в кабинета на Борисов, без да получи отговор.

Испанските прокурори са прегледали отчетите за доходите на Борисов, за да проверят дали според това, което е декларирал в касата на страната си, той би могъл да има връзка с инвестициите, открити в тези две компании. След година на проучвания каталунската полиция заключава, че са направени инвестиции в Каталония, които надхвърлят пет милиона евро. Парите са пристигнали в Испания с помощта на двете разследвани компании. Агентите не са намерили данни в подкрепа на това, че ексмоделът и баща й имат “законни доходи, способни” да се справят с този темп на живот. В своите доклади пред Антикорупцията те припомнят, че жалбата сочи, че парите „биха били свързани с недекларирани средства от висши служители на българското правителство“.
Поради тази причина от прокуратурата са поискали от отдела за борба с корупцията да разследва приходите, данъчните декларации, сейфовете, кредитните карти, чекирането на касите и други банкови данни на Борислава Йовчева, баща и и още петима души.

В края на 2015 г. в България бяха излъчени записи, в които тпредседател на Софийския съд Владимира Янева и друга магистратка Румяна Ченалова. Съдия Янева беше уволнена от българското правителство, а в записите тя се чува да коментира няколко случая на корупция, злоупотреба с власт и влиянието, което политиците оказват върху българското правосъдие. Споменава се и съществуването на „къща в Барселона“, която премиерът Борисов е купил, за да настани там  „любовница“.
В доклада си за България за 2016 г. Европейската комисия заяви, че скандалът със записите, известни като Yanevagate, „подхранва съществуващия спор“ относно положението с правосъдието. Докладът на ЕК посочва, че „след многократни обжалвания в полза на независимо разследване, фискалното министерство и CSPJ (Български съдебен съвет) обявиха разследвания на съдържанието на записите“.
Европейската комисия отбеляза, че „за достоверността на процеса ще бъде важно да бъдат взети всички необходими мерки, за да се гарантира, че разследването се провежда по прозрачен и безпристрастен начин“. В документацията на ЕК се добавя, че “на 14 януари CSPJ приключи разследването си, въпреки че при обстоятелства, предмет на спор. Процесът беше критикуван за липса на прозрачност в писмо от Асоциацията на съдиите.”
През лятото на 2018 г. анонимен видеоклип, публикуван в мрежата, донесе нови данни за къщата в Барселона. През март 2019 г. случаят достигна до испанските власти, който започнаха разследване по случая.”

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
Next Post

ЗА ХЛЯБ С ВИНЕТКА: Камери на тол системата на главна улица във видинско село

0 (0) Пътят е второкласен и води към границата ни със Сърбия В пет видински села, хората, за да отидат за хляб в центъра на селото ще трябва да имат винетка. В село Новоселци, за да се стигне дори до гробищата ще е нужен винетен стикер. „Ходил съм два пъти […]
Видински път

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.