Италианският премиер: ЕС може да изгуби основание за съществуването си

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)
conte

Италианският премиер Джузепе Конте призова Европейския съюз да не допуска трагични грешки в борбата срещу коронавируса, за да не изгуби основанието за съществуването си, предаде Франс прес, цитирани от БТА.

Конте заяви това в интервю за италианския всекидневник „Соле 24 оре“, публикувано днес.

„Бездействието ще стовари върху децата ни непосилното бреме на една опустошена икономика. Искаме ли да сме на висотата на това предизвикателство? Тогава нека изготвим план за европейско възстановяване и реинвестиране, който ще подпомогне европейската икономика и ще й помогне да заработи отново“, каза италианският премиер.

На заседанието на Европейския съвет в четвъртък имаше „не просто несъгласие, а същинско и откровено противопоставяне“ с германския канцлер Ангела Меркел, „тъй като ние изживяваме една криза, която отнема живота на много наши съграждани и предизвиква тежка икономическа рецесия. Аз съм представител на страна, която пострада много и не мога да си позволя да увъртам. В Италия, и в други страни-членки на ЕС, сме принудени да правим трагични избори. В Европа трябва да избегнем да правим трагични избори. Ако Европа не покаже, че е на висотата на това безпрецедентно предизвикателство, целият европейски проект рискува да изгуби, в очите на собствените ни граждани, основанието си да съществува“.

На заседанието на Европейския съвет Конте е заявил пред другите лидери, че в момента Европейският механизъм за стабилност не е подходящ. Този механизъм „е инструмент, създаден за оказване на помощ на държави-членки, които имат финансови затруднения, свързани с асиметрични шокове. Коронавирусът обаче създава симетричен шок“ и се отразява негативно на нашите икономически и социални системи по синхронен и напълно неочакван начин, изтъкна Джузепе Конте.

Според италианския лидер става дума за „нещо съвсем различно от кризата през 2008 г. Намираме се в критичен момент от европейската история“, подчерта той.

източник: bultimes.bg

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
Next Post

МЕЖДУНАРОДЕН ШОФЬОР ЗАСНЕ КАК ТОВАРЯТ КАМИОНЪТ МУ СЪС ЗАРАЗИ!(ВИДЕО)

0 (0) Международен шофьор изригна и засне как товарят камионът му със заразите от Италия, които трябва да докара в България. Човекът недоумява как така по време на пандемията Covid-19 неговия шеф го е изпратил да вози опасни боклуци от Италия за България? Явно далаверата с боклука е по-силна и […]
Боклук

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.