Край на изолацията в Гърция, поетапно отпадат ограниченията

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)
гърция-флаг
Снимка: iStock

Маските остават задължителни в затворени помещения и градския транспорт

Край на изолацията в Гърция, наложена заради COVID-19. От днес до края на месеца ще отпадат поетапно наложените ограничения.

„Подготвяме се за ново ежедневие. Постепенното оттегляне на мерките не трябва да излага на риск постигнатото до днес. За да продължат нещата да се развиват позитивно, не бива да се отпускаме”, каза зам.-министърът на гражданската защита Никос Хардалиас.

Отпадат SMS-ите за излизане от домовете. Отварят се малките търговски обекти. Ако гърците продължат да се придържат към новите правила, от 19 май ще падне и забраната за свободно придвижване между отделни области и острови с постепенно отваряне на туристическия бранш.

Медицинската маска става част от живота на гърците. Задължително трябва да се носи в затворени помещения и в обществения транспорт. Неспазването на тази мярка ще струва 150 евро на всеки нарушител. Задължителна е и дистанцията от 1,5 м между хората на публични места и в работни помещения. Глобата от 1 000 евро за събиране на повече от 10 души на едно място също остава.

В карантина продължава да бъде и гръцкият туризъм. Границите за туристи остават затворени. В страната могат да влизат само гръцки граждани, чужденци, пребиваващи законно, както и собственици на имоти. 14-дневната карантина, както и глобата от 5 000 евро при неспазване на мярката, също се запазват. 

Правителството планува на 1 юни да отвори целогодишните хотели, а месец по-късно – и сезонните. Част от туристическите фирми все още не приемат резервации в очакване на условията за пътуване между европейските страни.

В района на Халкидики, където почиват по-голяма част от българските туристи, хотелиерите настояват „бариерата“ да бъде вдигната от началото на юни, а не от юли, каквото е решението на Министерството на туризма. Оттам са категорични, че туристическият сезон ще стартира едновременно за цяла Гърция, при условие че броят на заболелите намалява.

източник:nova.bg

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
Next Post

ПОЛИТИЧЕСКИ ИГРИ

0 (0) Политическата обстановка в България мога да опиша само с една дума: „очакване”. Извънредното положение и коронавирусът не оправдаха очакванията на Борисов и той е видимо не само изнервен, но и разочарован. Ако се беше изпълнила прогнозата му за „ад, чували с трупове и хладилни камиони”, той и НОЩ […]
радев

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.