СЗО към правителствата: „Тестове, тестове, тестове“ за коронавируса

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)
Drivers And Passengers Checked On The Austrian Border
Кадър от границата на Унгария с Австрия


Ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) д-р Тедрос Гебрейесус настоя правителствата по света да правят повече тестове на хора, за които се подозира че са заразени с новия коронавирус, като предупреди, че не могат да се борят с пандемията със завързани очи, съобщават световните осведомителни агенции.

Използвайки остри думи, за да атакува правителствата, които са пренебрегнали или са забавили тестовете за наличие на коронавирус инфекция, той настоя: „Не видяхме достатъчно спешно увеличение на тестовете, изолацията и проследяването на контакти, което лежи в основата на отговора“ на заразата.

Тедрос добави: „Най-ефективният начин за предотвратяване на инфекции и спасяване на човешки животи е нарушаване на веригите на предаване на вируса. А за да направите това, трябва да правите тестове и да изолирате. Не можете да се борите с огъня със завързани очи. И ние не можем да спрем тази пандемия, ако не знаем кой е заразен. Имаме просто съобщение за всички страни: Тестове, тестове, тестове. Проверявайте всеки съмнителен случай.“

Шефът на СЗО също така изрази тревога за разпространението на болестта в развиващите се страни. Той каза: „Досега наблюдавахме епидемии в страни с напреднали здравни системи, но дори те изпитаха затруднения да се справят. След като вирусът се премества в по-бедни страни, ние сме дълбоко загрижени за въздействието, което може да окаже сред населението с високо разпространение на ХИВ или сред недохранените деца. Ето защо призоваваме всяка страна и всеки индивид да направят всичко възможно за спирането на предаването на вируса. Измиването на ръцете ви ще помогне да намалите риска от инфекция. Но това е и акт на солидарност, тъй като намалява риска да заразите другите в общността си и по света. Направете го за себе си, направете го и за другите.“

Гебрейесус призова хората по света да спрат да се струпват на едно място. „Също така помолихме хората да изразят своята солидарност, като се въздържат от запасяването с основни стоки, включително лекарства. Презапасяването може да доведе до недостиг на лекарства и други продукти от първа необходимост, което може да задълбочи страданието„, подчерта той.

Тедрос също така предупреди да не се предприема лечение на заразени пациенти вкъщи.

Признаваме, че много страни вече са надхвърлили капацитета си да се грижат за леки случаи в специализирани здравни заведения. В тази ситуация страните трябва да дават приоритет на всички свои пациенти и пациенти със съпътстващи болести„, настоя още шефът на СЗО.

Някои страни разшириха капацитета си, като използват стадиони и фитнес зали, за да се грижат за леки случаи, като за тежките и критични случаи се грижат в болниците. Друг вариант е пациентите с леко заболяване да бъдат изолирани и да се лекуват у дома. Грижата за заразени хора у дома обаче може да изложи на риск други хора в същото домакинство.

Затова е критично важно грижещите се за болните да следват указанията на СЗО за това как да осигурят грижата възможно най-безопасно.

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Мюфтийството призова да се спазва карантината

0 (0) Трябва да бъдем здрави и да не застрашаваме околните по време на молитва. С подобно твърдение от Главното мюфтийство излязоха с позиция, в която препоръчват болните и над 60-годишните мюсюлмани да не ходят на джамия. Решението на Комисията по фетва (правно-религиозни въпроси) към Висшият мюсюлмански съвет издаде някои […]
16

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.