Какво сънуват котките

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bad0b0d0bad0b2d0be d181d18ad0bdd183d0b2d0b0d182 d0bad0bed182d0bad0b8d182d0b5

Който има котка, знае колко обича четириногото да проспива деня. И нощта. Но то не само спи, а и сънува. „Котките със сигурност могат да сънуват, те преработват преживяванията си в съня“, обяснява професор д-р Инго Нолте, директор на Института по ветеринарна медицина в Хановер (Германия). Възрастната котка прекарва до 16 часа на ден спейки или дремейки, макар и не последователно. Тя рядко спи повече от един час без прекъсване. В съня котките преминават през различни фази, също като хората. След дълбокия сън следва REM – онази фаза, в която се сънува интензивно. В лабораториите за изследване на съня е установено: ако се събудят дълбоко заспалите, докато мърдат бързо очните си ябълки зад клепачите, те си спомнят подробно своите сънища, пише сайтът Обекти.бг.

Спящите дълбоко котки също си мърдат очите зад клепачите, като тези REM-фази били доказани чрез измерване. Професор Нолте твърди: „Това показва, че мозъкът им е активен. Те сънуват. И в зависимост от това какво сънуват, трепкат с уши и лапички. Също така често кривят муцуни и издават звуци“. На един час сън котката сънува средно пет до седем минути. Фазата на сънуване е поместена в две фази на лек сън, през които животното се събужда светкавично, щом долови или надуши някакъв шум. Във фазата на дълбокия сън котката не бива да се буди, защото, докато още е в плен на сънищата, това може да предизвика бурни реакции.

Експеримент на френския изследовател на сънищата Мишел Жуве показва колко интензивно сънуват котките. В своя опит той предотвратил парализата на мускулите, която обикновено възниква в REM-съня. Котките започнали да се държат по характерния си начин: извивали гърба си като дъга, съскали и фучели, а козината им настръхвала. Сякаш инстинктивно се борели срещу невидим неприятел. При това спели толкова дълбоко, че никаква светлина или шум не били в състояние да ги разбудят.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Фитнес модел показа как изглеждат 10 кг. разлика върху собственото ѝ тяло (СНИМКА)

0 (0) Отдавна се стараем да прилагаме максимата, че нашият основен враг не е кантарът, а огледалото. Колко успешно върви битката вече е друг въпрос, но с помощта на фитнес модела Джен Хюърд можем да докажем теорията си на практика. Наскоро тя публикува снимка в своя Instagram, където нагледно показва […]
d184d0b8d182d0bdd0b5d181 d0bcd0bed0b4d0b5d0bb d0bfd0bed0bad0b0d0b7d0b0 d0bad0b0d0ba d0b8d0b7d0b3d0bbd0b5d0b6d0b4d0b0d182 10 d0bad0b3

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.