Антон Кутев: Партиите не са излизали от режим „избори“, но целта на хората вече е друга

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b0d0bdd182d0bed0bd d0bad183d182d0b5d0b2 d0bfd0b0d180d182d0b8d0b8d182d0b5 d0bdd0b5 d181d0b0 d0b8d0b7d0bbd0b8d0b7d0b0d0bbd0b8 d0bed182

"Партиите не са излизали от режим "избори", но ако до преди 10 дни това беше нормално, защото те бяха в избори, сега вече не е. Сега целта на всички българи вече е друга. … Най-важното е да има парламент, който да излъчи стабилно правителство, защото служебното правителство има един недостатък и той е, че няма парламент. Т.е. не могат да се правят ключови реформи и промени".

Това заяви говорителят на служебното правителство Антон Кутев в предаването "Политически НЕкоректно".

"Партиите се опитват да прехвърлят отговорността за кризите върху служебното правителство. … Атаките срещу института на служебното правителство идват от същите тези политици, които не могат да съставят правителство. Парламентарните републики в Европа често сменят правителства, но не толкова често сменят парламенти, т.е. успяват по някакъв начин да намерят различни варианти за управление в рамките на един парламент, които варианти в крайна сметка са продиктувани от избирателя, който е определил партиите в конкретния парламент и съотношението между тях", коментира Кутев. "Дневният ред на хората не е дали да бъде поканена г-жа Елеонора Митрофанова на откриването на Народното събрание, но дневният ред е дали запазваме евро-атлантическата ориентация на България, това е важното. Има много ходове, с които това може да се покаже, а трябва да бъде свършено. Въпросът за евро-атлантическата ориентация е един от ключовите въпроси на нашето общество и аз съм убеден, че болшинството от гражданите нямат съмнение в тази ориентация", каза говорителят на служебното правителство и уточни:

"И президентът Румен Радев, и служебният кабинет с действията си недвусмислено доказахме, че ориентация, която да е извън евро-атлантическата, не само не е провеждана, а не е и замисляна!".

По думите му геополитическата ориентация на страната е важна, но трябва да се решат проблемите с цените, доходите, инфлацията и социалните кризи:

"Само с преразпределение на приходите не е възможно да се реши проблемът с обедняването, а възможностите на едно служебното правителство са само такива".

Кутев изказа подозрение, че бюджетът може да се окаже небалансиран, ако бъде внесен от служебното правителство, а партиите в парламента го променят заради предизборна ситуация:

"Това е голямата драма. Ние ще направим всичко възможно, ако се наложи да внасяме бюджет, да е в комуникация с партиите. Убеден съм, че и президентът ще зададе тези въпроси към партиите по време на консултациите. Това, което зависи от служебното правителство да влезе бюджетът в максимална степен съгласуван, е факт". Антон Кутев заяви, че е абсолютно невярно твърдението, че служебното правителство е удължило концесията за пристанище "Росенец". "Информацията е, че имаше хакерска атака, която не е нещо изключително, не е сериозен проблем за институциите, защото цели само сриване на сайтовете. Т.е. тя има предимно рекламна цел на хакерите. Затова ние вчера се стараехме да не се вдига много шум в отразяването на това нещо, защото това е тяхната цел. Положихме усилия за преодоляването на атаката, преодоляхме я!", каза той във връзка с хакерската атака срещу сайтовете на държавни институции, срез които и на президентството.

Според него няма как "през цялото време да се кълнем в нашата евро-атлантическа ориентация и когато върви война, която руснаците възприемат за себе си като война със Запада, ние да не сме обект на някакви атаки".

Кутев подчерта, че в бъдеще може да има и по-сериозни хакерски атаки, което означава да се работи за киберсигурността на страната:

"Всеки български политик трябва да си дава сметка, че ние трябва да имаме съответната готовност – тя касае и киберсигурността, но и военната подготовка и оборудването на армията, и милиардите, които ще отидат за въоръжаване, вместо за социални помощи. Това е ситуацията, в която живее съвременният свят".

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Дървата за огрев в София вървят между 140 и 200 лв. за кубик

0 (0) Затоплянето на времето в следващите дни е идеално за закъснелите софиянци, които се отопляват на дърва, но не са успели да купят ценната суровина за зимата. Репортерска проверка сочи, че в зависимост от района на столицата, цената на кубик дърва варира между 140 и 200 лв. Транспортът и […]
d0b4d18ad180d0b2d0b0d182d0b0 d0b7d0b0 d0bed0b3d180d0b5d0b2 d0b2 d181d0bed184d0b8d18f d0b2d18ad180d0b2d18fd182 d0bcd0b5d0b6d0b4d183 140

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.